Hangos BVC siker a 2024-es FENS Forumon

Az idei FENS Forumon élénk érdeklődés övezte a BrainVisionCenter Kutatóintézet és Kompetenciaközpont (BVC), valamint a Femtonics Kft. közös megjelenését. A bécsi kongresszuson a világ elismert idegtudósai és kutatói mutatták be legújabb eredményeiket. A több mint 7000 látogatót vonzó eseményen, a BVC előadói között szerepeltek olyan elismert személyiségek, mint dr. Roska Botond, a Wolf-díjas bázeli IOB igazgatója, dr. Losonczy Attila a Columbia Egyetem agykutatója, valamint dr. Rózsa Balázs, a BVC igazgatója.

Tovább a cikkhez: Hirado.hu

Szabadon mozgó rágcsálók agysejtjeinek vizsgálata a BrainVisionCenter új fejlesztésével

A 2024-es FENS Forumon a BrainVisionCenter Kutatóintézet és Kompetenciaközpont (BVC) és a Femtonics Kft. bemutatkozása nagy figyelmet kapott. A bécsi kongresszuson számos elismert idegtudós és kutató mutatta be legújabb eredményeit. A BVC szervezésében olyan optikai technológiákról tartottak előadásokat, amelyek segítik a neurális hálózatok tanulmányozását és stimulációját az agyműködés és a viselkedési minták összefüggéseinek jobb megértése érdekében. Dr. Roska Botond, a Wolf-díjas bázeli IOB igazgatója, dr. Losonczy Attila a Columbia Egyetem agykutatója és dr. Rózsa Balázs beszámoltak közös eredményeikről. Rózsa Balázs bemutatta a rágcsálóknak szánt valósághű VR szemüveget, amely segíti az egerek tanulási folyamatát. Emellett a BVC másik fejlesztése is nagy érdeklődésre tartott számot: ez egy robotkarral kombinált mikroszkóptechnológia, amely lehetővé teszi az állatok agyi jeleinek vizsgálatát mozgás közben anélkül, hogy a mérés pontossága csökkenne. Ez a fejlesztés segíthet a neurológiai betegségek, a tanulás vagy az emlékezés mechanizmusainak jobb megértésében.

A Szigmában Rózsa Balázzsal készítettek interjút a két fejlesztés kapcsán.

Tovább a cikkhez: Szigma

Pályaorientácós Nap a Kosztolányi Dezső Gimnáziumban

A BVC csapata örömmel vett részt a Kosztolányi Dezső Gimnázium Pályaorientációs Napján, júniusban. Arra vállalkoztunk, hogy bepillantást nyújtsunk a kutatás izgalmas világába, valamint egyéni életpályákon keresztül bemutassuk, hogy számos út vezethet a sikerhez ezen a területen. Célunk az volt, hogy inspiráljuk a diákokat, és segítsük őket abban, hogy megtalálják saját szenvedélyüket és érdeklődési körüket a természettudományokban.

A rendezvényen a Molekuláris Biológia Osztály és a Kémia Osztály munkatársai tartottak előadásokat, Kiemelték a biológia és a kémia fontosságát mindennapi életünkben, valamint hangsúlyozták a tudományos kutatásban betöltött döntő szerepüket, hiszen a mély természettudományi ismeretek lehetőséget adnak arra, hogy formáljuk az emberiség jövőjét és javítsuk a környezetünk állapotát.

Néhány inspiráló példa, amelyeket megosztottunk a diákokkal:

Kémia a tiszta vízért: A vegyészek kulcsfontosságú szerepet játszanak az ivóvíz biztosításában, minimalizálva ezzel a szén-dioxid kibocsátást és környezeti hatásokat.

Fluoreszcens festékek az orvostudományban:  A hatékony fluoreszcens szenzormolekulák fejlesztése támogatja az idegtudományi kutatásokat és terápiákat.

Génszerkesztés a biológiában: A kutatók segítséget nyújthatnak életveszélyes betegségek kezelésében vagy gyógyításában a génszerkesztés segítségével.

Bízunk benne, hogy sikerült elindítanunk néhány gondolatot a diákokban jövőbeli karrierlehetőségeikkel kapcsolatban. A BVC csapata továbbra is elkötelezett amellett, hogy támogassa a fiatalokat tudományos karrierjük kialakításában és inspirálja őket a kutatás izgalmas világában.