A BrainVisionCenter 2021-es megalapításával egy multidiszciplináris, modern, a tudást és az innovációkat magas szinten alkalmazó kutatóintézet jött létre, ahol az ipari és a mérnöki szakértelem találkozik az agykutatással és az orvostudománnyal. A projekt több modern tudományág, a neurobiológia, akusztooptika, biológiai-kémia, molekuláris-biológia, genetika, matematika, fizika, lézerfizika és robotika legújabb eredményeit szintetizálja, és állítja a kutatás-fejlesztés, valamint az innovatív diagnosztikai és terápiás eljárások kidolgozásának szolgálatába.

A BrainVisionCenter hosszútávú küldetése, hogy új neurofotonikai eszközöket, agyi interfészeket fejlesszen és honosítson meg a neurobiológiai kutatások területén. Mindezek segítségével a balesetek, örökletes és szerzett betegségek okozta agysérülések következtében beálló funkciókieséseket igyekszik pótolhatóvá tenni. Dedikált kutatási célja a látáshelyreállítás alapkutatás és az ehhez szükséges speciális kutatóeszközök és kémiai reagensek, vírusvektorok fejlesztése.

A BrainVisionCenter tevékenységének fókuszában az aggyal kapcsolatos kutatások, géntechnológiák használata, valamint a speciális fénystimuláció segítségével kifejlesztett különféle terápiás eljárások kidolgozása áll.

Részt vesz az IOB (Institute of Molecular and Clinical Ophtalmology Basel) által vezetett, látáshelyreállítást célzó orvosi terápia kutatásában és fejlesztésében a vakság olyan formáinál, ahol a látóideg sérült vagy hiányzik.

A kifejlesztendő agyi interfészek olyan további központi idegrendszeri betegségek számára is terápiás lehetőségeket nyitnak meg, mint a demencia, az agyi infarktus utáni funkciókiesések, a depresszió különböző formái vagy az epilepszia.

Mindezek megvalósulásának alapja három unikális tudás és tapasztalati tőke egyedülálló integrációja a BrainVisionCenter Kutatóintézet és Kompetenciaközpontban. Prof. dr. Roska Botond génterápiás fejlesztései a látáshelyreállítás kutatásban, Prof. dr. Rózsa Balázs orvosi, kutatóeszköz műszerpark fejlesztési és lézerfizika tudása, valamint dr. Szabó Arnold speciális szövetminta túléltetés modellje lehetővé teszik, hogy a kutatóintézet küldetése magas szinten járuljon hozzá a tudásteremtés és szellemitermék-létrehozás hazai és nemzetközi tudományos eredményeihez.

A BrainVisionCenter kiemelkedő fontosságú transzlációs kutatásokat lehetővé tevő kutató-fejlesztő és szolgáltató központ. A megvalósuló kutatási és tudástranszfer infrastruktúra hozzáférést biztosít a legkorszerűbb multifotonos eljárásokhoz, neurofotonikai eszközökhöz és módszerek használatához. A program lehetővé teszi a kutatók, kutatóintézetek, diákok, doktori és posztdoktori program hallgatóinak az együttműködését és közös fejlődését, a magas szintű tudományos hazai kutatóbázis megtartását – ezzel is elősegítve a magyar kutatók hazahívását.

A BrainVisionCenter elhivatott a tudáslétrehozás és a tudásintenzív ágazatok eredményeinek tiszteletében, a kutatók új generációjának kinevelésében, a kiemelkedő tehetségek támogatásában.