Magyarország Kormánya elkötelezett hazánk innovációs versenyképességének növelésében, a magyar tudomány nemzetközi beágyazottságának támogatásában. Meghatározó tudománypolitikai cél, hogy az ország 2030-ra Közép-Európa legdinamikusabban fejlődő tudásközpontjává váljon. Az egészséggazdasághoz kapcsolódó kutatás-fejlesztés célzott ösztönzése erősíti az ország nemzeti szuverenitását, valamint eredményezheti a külföldön is piacképes termékek és szolgáltatások létrejöttét. Ennek szellemében döntött a kormány a BrainVisionCenter Nonprofit Kft.  Kutatóintézet és Kompetenciaközpont megalapításáról.

A BrainVisionCentert a Magyar Állam, a Femtonics Kutató és Fejlesztő Kft., valamint a NeurofotonIQa Tudásközpont Alapítvány 2021. decemberében közösen hozta létre. Az intézmény küldetése, hogy a legnevesebb nemzetközi kutatóintézetekhez hasonlóan helyet adjon olyan úttörő orvostechnikai-biotechnológiai és gyógyszerkutatási innovációs folyamatoknak, amelyekből végül a hazai csúcstechnológiára épülő egészségipari fejlesztések, szabadalmak és társadalmilag is hasznos eredmények, terápiás eljárások szülessenek.

A BrainVisionCenter Nonprofit Kft. Kutatóintézet és Kompetenciaközpont tulajdonosi jogait jelenleg a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) gyakorolja. A kutatóközpont mint részben állami tulajdonú gazdasági társaság, a KIM szakmai támogatása mellett a szükséges humán és kutatói infrastruktúrát létrehozva alakít ki innovatív és eredményorientált hazai és nemzetközi tudományos környezetet. Az intézmény kutatási céljainak megvalósítását a kormány 5,2 milliárd forinttal támogatta.