Biológia Osztály

A BrainVisionCenter Biológiai Osztályának elsődleges célja és feladata, összhangban az intézet fő célkitűzésével, azoknak a viselkedéssel kapcsolt látókérgi méréseknek a megvalósítása, melyek a későbbiekben egy kortikális stimuláicóra épülő látás helyreállítási terápia alapját képezhetik.

Az osztály két, egymástól elkülönített egységben végzi tevékenységét.

A multifoton részlegben történnek a kutatóintézet szempontjából központi szerepet játszó funkcionális 3D optikai mérések. A központban több, világszinten is egyedülálló 3D akusztooptikai mikroszkóp kap helyet, melyek lehetővé teszik különböző állatmodellekben, akár a retina, akár az agykéreg egyes területeinek nagy felbontású és sebességű mérését, de akár stimulációját is. A BrainVisionCenter működése során folyamatosan fejlesztésre kerülnek a legkorszerűbb 3D szkennelési technikák, mozgáskorrekciós és online analízis módszerek.

Az állattechnológia egységben az EU előírásoknak megfelelő higiéniai körülmények között van lehetőség rágcsáló és főemlős modellek tartására. A két faj számára egy-egy magatartásvizsgáló labor is működik a központban, ahol a viselkedési protokollokhoz hagyományos és automatizált betanító rendszerek egyaránt hozzáférhetők.

Munkatársak

dr. Szalay Gergely

Biológiai osztály vezetője

dr. Szadai Zoltán

vezető biológus kutató

Plauška Andrius

biológus kutató

Báthory Eszter

biológus kutató

Kertész Borbála

biológus kutató

Lőrincz Tibor

biológus kutató