ELKH – KOKI

A Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet fő kutatási témája az idegrendszer vizsgálata és megértése.
Mindez annak érdekében, hogy egyrészt növelje ismereteinket az agyról, ezzel hozzájárulva a társadalom számára hatalmas terhet jelentő, az idegrendszerrel összefüggésbe hozható betegségek gyógyításához.

Másrészt tevékenységével elősegítse az orvos-diagnosztikai és az agykutatási módszerek fejlődését.

tovább

OMIII

Az Országos Mentális Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet jogelődjét 1953-ban alapították, Európa 3 legnagyobb idegsebészeti intézeteként. 2007-ben a neurológiai, 2021-ben a psychiátriai és addiktológiai szakmákkal kiegészülve az ország legnagyobb idegsebészeti, neurológiai, psychiátriai és addiktológiai intézetévé vált. Jelenleg vezető szerepet tölt be az idegrendszeri tumorok, értorzképződények, stroke, epilepszia, affectiv psychiátriia kórképek, a neuromoduláció és az addiktológia területén a gyógyítás, a kutatás, és a graduális illetve postgradiális oktatásban. Az innovatív gyógyító technikák bevezetésének Közép-Európai központja, mint például az idegrendszeri robotsebészet vagy a mesterséges intelligencia és tele medicina alkalmazása a stroke képi diagnosztikájában.

tovább

Semmelweis Egyetem (SE)

A Semmelweis Egyetem Magyarország és a közép-európai régió vezető orvos-egészségügyi felsőoktatási intézménye, amely szakegyetemként egyedülálló az országban. Három fő tevékenysége az oktatás, a kutatás-innováció és a gyógyítás. E hármas egység teszi nemzetközileg is elismert tudásközponttá a több mint 250 éves egyetemet.

A Semmelweis Egyetem egyben az ország legnagyobb egészségügyi intézménye is, amelyben kiemelkedő szerepet kap a kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység. Az itt folyó kutatások fókuszában az egészség megtartása, a betegségek megelőzése, a már kialakult betegségek minél korábbi diagnosztikája és minél hatékonyabb kezelése, valamint az egészséges és aktív öregedés állnak.

tovább

Institute of Molecular and Clinical Ophthalmology Basel (IOB)

Világszerte folyamatosan nő a szembetegségek gyakorisága, és legtöbbjükre nem áll rendelkezésre hatékony terápia. Az öregedő társadalmakban az olyan betegségek, mint a makuladegeneráció vagy glaukóma, a rokkantság és az önálló életvitel elvesztésének vezető okai közé tartozik.

Az egész világon, de különösen Ázsiában a myopia, azaz a rövidlátás előfordulási gyakorisága meredeken emelkedik, egyes régiókban akár a tizenévesek 90%-a is érintett.

Az IOB-ban a kutatók és a klinikusok közösen, együttműködve dolgoznak a fenti kihívások megoldásán, a szembetegségek jobb megértésén, a látásvesztés új terápiáinak kifejlesztésén. Az IOB 2018-ban kezdte meg működését.

tovább