med. habil. dr. Erőss Loránd György PhD

Med. habil. Dr. Erőss Loránd PhD idegsebész, fájdalomterapeuta, ideggyógyász, az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet főigazgató főorvosa.
A Semmelweis Egyetem egyetemi docense, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Karának tanára, a Semmelweis Egyetem Idegsebészeti Tanszék Funkcionális Idegsebészeti Tanszéki Csoportjának vezetője.

1983-ban a Budapesti Piarista Gimnáziumban érettségizett, majd a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végezte tanulmányait, ahol 1990-ben általános orvosi diplomát szerezett. 1995-ben neurológia, 2000-ben pedig idegsebészet szakvizsgát tett. 2007-ben az országban az elsők között tette le a nemzetközi intervenciós fájdalomterapeuta vizsgát (FIPP). 2010-ben szerzett PhD fokozatot a klinikai idegtudományok területén. 2019-ben habilitált a Semmelweis Egyetemen epilepszia sebészeti témában. Szintén 2019-ben szerzett diplomát a Harvard Medical and Business School egészségügyi vezetőképzőjében.

Orvosi pályafutását 1991-ben, Budapesten, a Központi MÁV Kórház Ideggyógyászati és Idegsebészeti osztályán kezdte. 2004-től az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet adjunktusaként elindította az intézet funkcionális idegsebészeti programját, olyan modalitásokkal, amelyek korábban nem voltak jelen az intézetben, mint az invazív fájdalomcsillapítás, a mozgászavarok neuromodulációs sebészete, a spaszticitás teljes körű idegsebészeti ellátása. 2010-től az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet osztályvezető főorvosa, 2014-től pedig az intézet Epilepszia Programjának vezetője. Új műtéti technikákat vezetett be az epilepszia sebészi kezelésébe és új semi-invazív FO elektródát tervezett és gyártatott le itthon. Eredményeit PhD dolgozatában részletesen publikálta, ami nemzetközi visszhangra talált, és bevezetésre került több külföldi epilepszia sebészeti központ gyakorlatába. 2010-ben hozta létre az ország első Funkcionális Idegsebészeti Osztályát és Neuromodulációs Központját. Korábban itthon nem alkalmazott neuromodulációs technikákat honosított meg Magyarországon a krónikus neuropáthiás fájdalmak, és a gyógyszerrezisztens arcfájdamak csillapítására. Az epilepszia sebészeti ellátást a klinikai kutatással kiegészítve, transzlációs kutató programot hozott létre munkatársaival. Kezdeményezte és a mindennapi gyakorlathoz szükséges feltételeket megteremtette munkacsoportjával az idegsebészeti beavatkozások során szükséges intraoperatív neuromonitorizáláshoz. 2018-ban bevezette hazánkban és a Közép-Kelet Európai régióban, elsőként, a robot asszisztált idegsebészeti műtéti technikát.

Tanít a Semmelweis Egyetemen és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Karán. 1996 óta tart egyetemi előadásokat posztgraduális, majd 2004-től a graduális képzésben az SE Neurológiai Klinikán, illetve 2006-tól az SE Radiológiai Klinikán. 2005 óta a neurológiai és az idegsebészeti, 2017 óta a radiológiai szakképzés oktatója. 2015-ben megszervezte az első hazai idegsebészeti szakvizsga előkészítő szubdiszciplináris elméleti és gyakorlati továbbképzést „Funkcionális idegsebészet” területen. Évente 4-6 alkalommal tart nemzetközi posztgraduális továbbképzést külföldön és itthon neuromoduláció témakörben, fájdalomcsillapítás, spaszticitás és mély agyi stimuláció területen. Az elmúlt 10 év során Közép-Kelet-Európa egyik legismertebb posztgraduális neuromodulációs továbbképző központját hozta létre az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben. 2014-től, a Nemzeti Agykutatási Program elindulásával, az eddigi transzlációs kutatói laboratóriumot 49 fős kutató bázissá bővítette munkatársaival, 17 PhD hallgatóval, 4 posztdoktor kutatóval.  Epilepszia, mozgászavar, fájdalom, illetve spaszticitás témakörben rendezett konferenciák és továbbképzések szervezője és rendszeres előadója. Immáron 12 éve, minden évben, egyik házigazdája a World Institute of Pain, Budapesten megrendezésre kerülő, fájdalom csillapítással foglalkozó nemzetközi konferenciának.

Számos hazai és nemzetközi szakmai szervezet munkájában vesz részt. Tagja a European Society for Stereotactic and Functional Neurosurgery elnökségének, az International Neuromodulation Society-nek és a World Institute of Pain tanácsadó testületének. A Magyar Idegsebész Társaság elnöke volt 2020-2022- között. Aktívan részt vett a Magyar Parkinson Társaság és a Magyarországi Fájdalom Társaság vezetőségének munkájában. Tagja a Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Tudományok Osztálya, Klinikai Idegtudományi Bizottságának. Hat szakkönyvben jegyez fejezetet, több nemzetközi tudományos közlemény szerzője vagy társszerzője. Tudományos munkásságát közel 262,502-es impact factor, 2065-ös független összidézettség jellemzi.

 

2014-ben a Prima Primissima Alapítvány kiemelkedő szakmai tevékenységéért Príma díjjal tüntette ki.

2017-ben az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia tagjává választották.

2018-ban a Hemingway Alapítvány Dr. Szabó György díj: tudományos, orvosi, valamint oktatói munkásságának elismeréseként.

2020. október 22-én az epilepszia sebészeti úton történő gyógyításáért, illetve a fájdalom és a mozgászavarok neurologiai kezelélse terén elért szakmai eredményeiért, valamint a rászorulók megsegítését szolgáló karitatív tevékenysége elismeréseként Áder János köztársasági elnök a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetéstben részesítette.

2022. Az Orvosi Hetilap Markusovszky Lajos-díjjal jutalmazta “Az epilepsziasebészet eredményességének változása 2006 és 2016 között az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben” Orv.Hetil. 2021; 162(6) 219-226. című közleményét.

Egy szabadalmat jegyez kollégáival: „Motor cortex érzékelő modul (MCSM) adaptív, kétoldali, subthalamicus stimulációhoz” No: U20000033