Prof. dr. Rózsa Balázs

Alapító és ügyvezető

Prof. dr. Rózsa Balázs egyike a BrainVisionCenter megálmodóinak. Alapító és egyben a BrainVisionCenter Kutatóintézet és Kompetenciaközpont ügyvezetője is. Nem titkolt célja, hogy az egyedülállóan komplex tudások egy helyre hozásával, a világszínvonalú infrastruktúra megteremtésével új lendületet adjon az agykutatásnak, a látás helyreállítása és további agyhoz kapcsolódó terápiák fejlesztésének.

Több tucat nemzetközileg jegyzett, főként agykutatási technológiákhoz kapcsolódó szabadalma közül a BrainVisionCenter szempontjából kiemelkedik annak az akusztooptikus, többfoton lézerpásztázó technológiának a kifejlesztése, amely milliószor gyorsabb méréseket tesz lehetővé 3D-ben, a klasszikus lézerpásztázó mikroszkópokhoz képest.

Rózsa Balázs párhuzamosan két egyetemnek is a hallgatója volt. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán fizika, matematika, biofizika tanulmányi területeken 2001-ben fizikus diplomát szerzett, majd 2007-ben summa cum laude zárta PhD tanulmányait az idegtudományok területén, a Semmelweis Egyetemen.

2002 óta részt vesz az MTA KOKI kutatásaiban. 2005-2008 között a kétfoton mikroszkóp fejlesztő csapat, 2008-tól a háromdimenziós kétfoton mikroszkóp fejlesztő csapat vezetője. 2010-től a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen irányítja a Kétfoton képalkotó laboratóriumot, és dolgozik az MTA KOKI Kétfoton képalkotó központjában. Ez utóbbiban 2016-tól a Neuronhálózat és Dendritikus Aktivitás Kutatócsoport vezetője.

Szakértelme és kutatásai igen széles területeket fognak át. Az IT, elektronikai, optikai és gépészmérnöki szaktudástól kezdve széles ismeretekkel rendelkezik a lézerfizika, a lézerpásztázás, a nemlineáris optika, valamint a neurális hálózatok leképezése terén. Tudományos érdeklődése többek között a dendritikus jelintegrációs vizsgálatokra, a gyors 3D kétfoton képalkotásra, valamint elektrofiziológiai mérésekre összpontosul, in vitro és in vivo kísérletekben.

2007 óta számtalan elnyert hazai és nemzetközi tudományos pályázat témavezetője. Több tucat hazai és nemzetközi tudományos közleményt jegyez szerzőként, társszerzőként, valamint közel félszáz nemzetközi előadás fűződik a nevéhez.

Tudásának és munkásságának kiemelkedő színvonalát rangos díjak, elismerések sora is jelzi:

Jedlik Ányos Díj, Kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenységért (2022)
Innovációs Díj, Alapkutatástól a piacig, NKFIH (2020)
Az Év Üzletembere Díj, Életminőség fejlesztése kategóriában, Ernst and Young (2017)
ERC Consolidator Grant, Egyike a hét legjobb ERC pályázatnak (2016)
Ugyanebben az évben az EU honlapján is szerepelt kiemeltként, mint első magyar ERC pályázat
Az Év Üzletembere Díj, Merész újító kategóriában, Ernst and Young (2014)
Magyary Zoltán Posztdoktori Ösztöndíj, a Kiemelkedő kutatási, fejlesztési teljesítmény ösztönzése és elismerése (2013)
Innovációs Díj, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal (2012)
PNAS első szerzős cikk (megosztott). Az Év Kiemelten Fontos Tudományos Eredménye (2008, FENS)
Junior Prima Díj, Magyar Tudomány kategória (2007)
Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság Ifjúsági Pályázata 1. díj (2005)
Eötvös Loránd Egyetem díjai, Termodinamika 1. díj, Analízis 2. díj, Molekuláris fizika 2. díj, Szilárdtestfizika: 1. díj
Semmelweis Egyetem díjai, Biofizika 1. díj, Kémia 2. díj, Rektori ösztöndíj 1. díj
Eötvös Loránd Fizikaverseny 2. díj