Prof. dr. Nagy Zoltán Zsolt

Prof. dr. Nagy Zoltán Zsolt a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója, a BrainVisionCenter Stratégiai és Tudományos Tanácsadó Testületének tagja, az MTA levelező tagja 2022-től. Tudományos területe a lézersebészet a szemészetben, a szaruhártya sebgyógyulása és legújabban az öröklődő retinabetegségek génsebészeti terápiás lehetőségei. Alapítója Szemészeti Klinika bázisán működő első Akkreditált Génsebészeti Központnak.

Diplomáját 1986-ban a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Karán szerezte „Summa cum laude” minősítéssel.

1992-ben szemészet szakvizsgát szerzett, majd a refraktív sebészettel kezdett foglalkozni.

Különös tekintettel a szaruhártya sebgyógyulására az avascularis cornealis sebgyógyulás idején, azaz a műtétet követő 1-6 hónap során. Felfedezte az UV-B káros hatását a sebgyógyulásban, ennek hatására a refraktív műtétet követő 6 hónapban UV-B szűrős napszemüveg viselése javasolt.

Németországban DAAD ösztöndíjas volt 1994-1995-ben, 1999-2000 között a Moorfields Eye Hospital-ban dolgozott szemorvosként.

2008-ban a világon elsőként végzett femtolézeres szürkehályog műtétet, 2020-ban pedig szintén először femtolézeres glaucoma ellenes műtétet.

Számos külföldi egyetem és kongresszus meghívott előadója.

Munkája elismeréseként 2012-ben a Nemzetközi Refraktív Sebészeti Társaság Casebeer-díját és 2 évvel később a Presidential Awardot kapta meg.

A Journal of Refractive Surgery 2010-ben a legjobb közleményért Waring-Díjban részesítette.

Batthyány-Strattmann László-díjat kapott 2013-ban, 2018-ban Imre-Blaskovics díjat és 2021-ben Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozat elismerésben részesült.